Sveriges största friåkningsklubb

Sveriges största friåkningsklubb

Lidingö Freeskiers är en skid- och snowboardklubb för friåkande barn och ungdomar, helt utan tävlingsmoment. Vi har ungefär 230 medlemmar mellan 6 och 16 år.

Medlemmarna i skidklubben utvecklar sin skidåkning på flera plan och den personliga färdigheten tränas mycket. Skidglädje, nya härliga vänner och mängder av upplevelser på snö är vad Lidingö Freeskiers handlar om.

Vi är en del av Friluftsfrämjandets lokalavdelning på Lidingö och alla som tränar med oss är därför också medlemmar i Friluftsfrämjandet.

Alla våra tränare har genomgått skidlärarutbildningar med Friluftsfrämjandet eller SLAO. Många har själva stor erfarenhet av jibbing, puckelpist och lössnöåkning.

Ställ er i kö

Säsongen 2021

Ni kan ställa er i kö redan idag. När säsongen närmar sig hör vi av oss.

Pris

Säsongen 2020 var avgifterna:

  • 2000 kr för barn födda 2008-2012
  • 3100 kr för ungdomar födda 2004-2007

I avgiften ingår träning och liftkort. Liftkortet gäller hela säsongen, under alla öppettider, i Ekholmsnäsbacken.

Träning

Eftersom skidsäsongen i Stockholm startar sent, oftast ligger snön först sent i januari, vill vi förbereda oss väl.

Vi kör löpning och skidgymnastik utomhus för att få grymt starka ben och är riktigt förberedda inför skidåkningen i backen på vintern. Barmarksträning genomförs hela hösten en gång i veckan, tills snön är här.

Som en del i förberedelsen inför vintern och träningen i hoppkudden och åkning i backen erbjuder vi inomhus hoppträning.  Tillsammans med erfarna tränare från Vikingarna genomför vi fyra träningar som syftar till förberedelse för framförallt hopp.

Och när snön äntligen är här, då blir det fullt fokus på skidträning  i Ekholmsnäsbacken.

Om träningen

Ekholmsnäsbacken

Vi tränar på Ekholmsnäsbacken på Lidingö. Där finns två nedfarter – en barnbacke och en tävlingsbacke och två liftar.

Du kan hyra skidor, pjäxor, stavar och hjälm – komplett paket kostar från 200 kr per gång. Ekholmsnäbacken erbjuder även slipning och vaxning av skidor och som medlem i Freeskiers har vi rabatt för det.

Vid backen finns ett mysigt café som serverar enklare mat och fika, plus på helgerna grillas det hamburgare.

Om Ekholmsnäsbacken (på ekholmsnasbacken.se) Hitta till backen (på Google Maps)

Event

Vi startar skidsäsongen med Kick Off på Bosön. I Vattenhopps Slip ’n Fly testar vi tyngdlöshet och fart. Alla medlemmar, föräldrar och tränare lär också känna varandra inför vinterns skidåkning.

Under säsongen samlas vi en kväll för Big Air Session där våra duktiga tränare har clinics i hopp och rails. Airbagen är uppblåst och alla (föräldrar också) är välkomna att utmana sig själva…

Vi avslutar skidsäsongen med Beach-pool party i backen. Alla kommer till avslutningen klädda i våtdräkt, bikini, badshorts, snorklar o.d. Freeskiers bjuder på saft, kakor, godis och självklart skönt häng i backen med musik av DJ Faber.

Om våra event och resor

Freeskiers värden och vision

Våra barn och ungdomar erbjuds en möjlighet att utvecklas till duktiga skidåkare – något de har glädje av hela livet.

Klubbens syfte är att främja kamratskap och utveckla intresset för ett rikt friluftsliv. Vår paroll är att ett lustfyllt lärande, utan att mäta sig med andra, lönar sig. Detta ger bättre resultat och utesluter ingen.

Lidingö Freeskiers bygger på ideellt arbete där alla föräldrar är med och bidrar.

För att göra det möjligt för medlemmarna att lära sig så bra som möjligt har vi tre riktlinjer:

  • Vi vill ha kontinuitet i träningen. Tränarna ska lära känna eleverna väl, både vad det gäller åkningsfärdighet och personlighet. Tränarna ska i mesta möjliga mån anpassa träningen efter individens förutsättningar.
  • Vi vill skapa en bra teamkänsla. Ungdomarna behöver lära känna varandra, tränarna och gruppen som helhet. För att åstadkomma detta behöver gruppen vara så stabil som möjligt och det gör att vi ställer höga krav på närvaro.
  • Vi vill ha engagerade föräldrar. Lidingö Freeskiers verksamhet bygger på att även föräldrarna deltar i klubbens verksamhet och håller i vissa sysslor. Uppgifterna är av varierande omfattning och alla kan delta. Att som förälder delta i Lidingö Freeskiers verksamhet är kul – man kommer in i klubbandan och är mera nära sitt barn under träningen.

Mentor

Vi samarbetar med Mentor. Ensamkommande barn och barn i instabila familjer kan via Mentor komma till Ekholmsnäsbacken och åka skidor i skidklubben. Taxi Stockholm ställer upp med transport, Ekholmsnäsbacken med liftkort och utrustning, Freeskiers med kläder och medlemskap.

Friluftsfrämjandet

Friluftsfrämjandet är en ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa och livsglädje. I 127 år har vi värnat allemansrätten och främjat friluftslivet.

Freeskiers är en del av Friluftsfrämjandet och därför är alla Freeskiers-medlemmar också medlemmar i Friluftsfrämjandet. Även minst en förälder i var familj ska vara medlem i Friluftsfrämjandet.

Som medlem får du en prenumeration av populära magasinet Friluftsliv, möjlighet till massor av aktiviteter, försäkring i samband med aktiviteter och mycket mer. Att vara medlem kostar mindre än en krona per dag.

Betalning av medlemskapet i Friluftsfrämjandet görs separat, det administreras inte av Lidingö Freeskiers.

Bli medlem (på friluftsframjandet.se)